Artefact provides cloister-like timber extension to Pirouette Home in Islington

Read Time:3 Minute, 45 Second

2022-12-05 11:30:17

Native studio Artefact drew on “Twentieth-century courtyard homes” when creating Pirouette Home, a cloister-like extension to a Eighties constructing in Islington, London, constructed from crimson timber.

The extension was added to a house in a row of “nondescript” single-aspect homes, which had been modernised just a few years beforehand.

Its form helps create a hidden courtyard that capabilities as a secret oasis, in accordance with London studio Artefact.

“We utterly overhauled the bottom flooring, reconfiguring the staircase and introducing new partitions to create a further floor flooring bed room and compact bathe room,” Artefact director Daniel Marmot instructed Dezeen.

The extension provides extra space to a house from the Eighties

The inside areas “pirouette” round a triangular blue column, giving the mission its title.

Exterior, the addition incorporates a cloister-like facade, constructed from crimson timber fins and huge home windows sat atop a pigmented blockwork bench.

Pale-pink concrete blockwork with cloister-like facade
Artefact performed with color to create an fascinating exterior

“We took inspiration from the spatial character of varied Twentieth-century courtyard homes, equivalent to Jørn Utzon’s Kingo Homes and Alvar Aalto’s Muuratsalo Experimental Home,” Marmot defined.

“Formally, the analogy to cloisters and colonnades was necessary – we had been fascinated with the way in which they create rhythm and order, and outline the character of courtyards inside.”

Interior with wooden floors and triangular blue pillar
A blue pillar stands on the centre of the inside

Making the pillars a distinguished characteristic was each an aesthetic selection and a approach to decrease the quantity of embodied carbon created by the Pirouette Home extension.

“The posts are each structural and expressive, supporting the timber body and bringing rhythm to the elevations surrounding the courtyard,” Artefact director Benedetta Rogers defined. “From the outset, we wished to make use of structural timber to minimise the embodied carbon of the extension, avoiding metal the place attainable – one flitch beam was required.”

“The structural resolution and the character of the facade had been developed collectively, with slender posts at common intervals unifying the courtyard and creating the sensation of residing round a timber cloister,” she added.

Skylight inside London house
Picket flooring and ceilings had been constructed from Douglas fir beams

The outside additionally options silver-grey larch boards, whereas Douglas fir beams and boards adorn the inside, which is lit by diamond-shaped skylights.

In addition to including extra space, the extension helped solved an current subject. The one-aspect home had loads of glazing on its western facet however just one bi-folding door that may very well be opened to ventilate the area, which meant it overheated in the summertime.

“By including an L-shaped extension we created cross air flow by the home with openings on the roof and reverse sides of the residing areas,” Marmot stated.

“The vast majority of the extension faces north so there was additionally the chance to introduce fairly massive areas of glazing to maximise daylight with out overheating.”

Pink staircase in room with blue pillar and yellow bookshelf
The room “pirouettes” round a pale-blue pillar

Vibrant pastel hues had been used for each the inside, the place a pale-blue pillar and a sunny yellow built-in bookcase distinction a dusky pink staircase, and for Pirouette Home’s facade.

Right here, the crimson pillars choose up the hue of the pinkish concrete used for the blockwork, whereas additionally referencing the prevailing constructing.

“Externally the crimson fins choose up on tones within the current brickwork, whereas feeling daring and distinctive,” Rogers stated. “Contrasting the gray of the infill boarding with these main structural components was necessary to intensify their rhythm and to create an elegantly proportioned facade.”

Room with wooden floors and ceiling
The inside is lit by skylights

The truth that the prevailing constructing in addition to its surrounding buildings had been “unremarkable” created a possibility to showcase how modifications might be made to assist lengthen the lifetime of outdated properties.

“Remodeling the notion of buildings from this period is as necessary because the technical options and an integral a part of the sustainability discourse within the mission; our hope is that displaying how an unremarkable Eighties home might be utterly remodeled by artistic intervention will encourage extra individuals to spend money on slightly than demolish these homes, extending their lives,” Rogers added.

Timber extension with red pillars
The color of the pillars picks up tones within the close by brickwork

Different latest housing extensions in London embrace a brilliant yellow-painted CLT extension and an extension designed as a “sanctuary”.

The pictures is by Nick Dearden.


Challenge credit:

Architect: Artefact
Contractor: MM Initiatives
Structural engineer: Easy Works



Supply hyperlink

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *