Colleen Healey melds previous and new for historic DC home renovation

Read Time:3 Minute, 9 Second

2022-12-04 18:00:03

Colleen Healey Structure has revamped a dwelling on a radial lot going through Washington DC‘s Logan Circle, retaining historic particulars whereas updating the areas for modern dwelling.

The renovated eight-bedroom home fronts Logan Circle, one of many metropolis’s grand rotaries that connects a number of main avenues, created as a part of engineer Pierre L’Enfant’s authentic masterplan.

In the course of the renovation, brick partitions and ground joists have been uncovered to distinction a recent kitchen

Resulting from its location, the strains of the constructing’s plan are subtly radial and due to this fact none of its partitions are parallel to at least one one other.

This proved a problem for native architect Colleen Healey, who had no alternative however to embrace this and incorporate the bizarre parameters into the design.

Low chairs either side of a grey rug, in front of a large window
A backyard room was created on the rear of the constructing, the place sliding glass doorways open onto a patio

“The results of the radial lot not solely knowledgeable design choices, however offered inspiration for rounded references and different geometric subtleties,” stated the studio.

Inbuilt 1883, the house’s three-story entrance part as soon as comprised an entry corridor, dwelling and eating room on the bottom ground, an proprietor’s suite and two spare bedrooms on the primary ground, and two additional bedrooms on the second.

View through arched corridor to the back of the house
Since not one of the partitions are parallel, wood floors was laid diagonally

The rear part is about at half ranges and options smaller rooms and decrease ceiling heights.

“A lot of the unique parts and bones of the home have been in nice form and our purchasers desired a mixture of historic allure and fashionable upgrades,” stated Healey.

Living room with tall ceilings, white walls, and dark wood trims
Rooms on the entrance of the home, which have taller ceilings, retain lots of their historic particulars

The again portion acquired essentially the most consideration through the renovation, remade because the “coronary heart of the home” the place a big kitchen encompasses a U-shaped quartzite counter and a backyard room faces the patio.

Skylights have been created within the roof, permitting mild to scrub down authentic brick partitions and thru gaps between wood ground joists uncovered above the kitchen.

Bedroom with white walls and minimal light fixtures
Within the bed room, a fire was sacrificed in favour of a headboard and artwork wall

For the reason that partitions are positioned at angles, wooden flooring was laid diagonally on this space.

An arched opening between the 2 sections of the home was prolonged to 10 toes, permitting a powder room and cupboard space to be added behind its plaster surfaces.

“A brand new completed decrease degree and present bogs are upgraded with a mixture of classic and industrial allure, mixing tastes of each purchasers and utilizing parts authentic to the home each time potential,” Healey stated.

The upstairs bedrooms and bogs retained their darkish wooden window trims and shutters, baseboards and ornate fireplaces, however are refreshed with brilliant white partitions and modern lighting fixtures.

Bathroom with freestanding tub in front of a large window
The bogs additionally characteristic a mixture of authentic particulars and new industrial-style fittings

Nevertheless, within the main suite, the fireside was eliminated to make method for a widened headboard and artwork wall.

Within the remaining rooms, gadgets belonging to the purchasers are mixed with mid-century furnishings and minimal lighting to distinction the historic particulars.

Exterior of house facing Logan Circle
The home was in-built 1883 and faces onto Washington DC’s Logan Circle

“The result’s a contemporary sensibility that unites the previous and new areas and creates a placing juxtaposition with the house’s structure,” the staff concluded.

This is not the primary time that Colleen Healey Structure has labored with an atypical lot. The studio beforehand restored and expanded an early Twentieth-century carriage home in Maryland, on a web site formed like a smoking pipe.



Supply hyperlink

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *