Denizen Works creates home with “a way of drama” overlooking Scottish loch

Read Time:4 Minute, 21 Second

2022-11-12 11:00:33

Recycled TV screens cowl the partitions of the seven-bedroom Hundred Acre Wooden home, which structure studio Denizen Works has created on a web site overlooking Loch Awe in Scotland.

Named Hundred Acre Wooden, the castle-like dwelling was designed for a pair with six youngsters on former Forestry Fee land with its personal non-public lochan – a small lake.

Denizen Works has created the Hundred Acre Wooden home

Denizen Works has lowered the home right into a hole within the panorama, making it seem as if it emerges out from the bottom on the north and south elevations.

In accordance with the studio, this goals to present the house a protecting high quality, with the assistance of its monumental look that references the work of Spanish sculptor Eduardo Chillida.

Hundred Acre Wood beside lochan in Scotland
Its situated on former Forestry Fee land with a lochan

“The transient was for a household residence for our shoppers and their six youngsters – in addition to an growing variety of grandchildren – that may replicate their personalities and supply an enduring legacy for the household,” undertaking architect Andrew Ingham informed Dezeen.

“Conceptually, it was conceived as a sculpted stable, referencing the work of Eduardo Chillida, to intensify the sense of a protecting shell that seems as a strong object within the panorama.”

Side profile of Hundred Acre Wood house by Denizen Works
The constructing has a monolithic kind

Whereas referencing the work of Chillida, the type of Hundred Acre Wooden has additionally been developed in response to the house’s environmental context.

Its structure goals to make sure it has the least visible affect on the close by highway, it makes essentially the most of its vantage level above Loch Awe and its rooms align with the motion of the solar.

Close-up of facade clad in recycled TV screens
It references the work of Spanish sculptor Eduardo Chillida

“The plan is slender on the west elevation, the place it was thought-about extra delicate as a result of views from the highway under,” stated Ingham.

“The shape responds to the environmental context, key views and the positioning’s topography.”

Close of facade clad in crushed TV screens
Its tough exterior is clad in recycled TV screens

Probably the most uncommon options of Hundred Acre Wooden is its facade, which is roofed in recycled and crushed TV screens for a low-maintenance, pebbledash-like end.

This was developed by Denizen Works as a “tackle a standard Scottish harling” – a tough wall end that’s comprised of lime and mixture.

Hall of Hundred Acre Wood house by Denizen Works
The corridor is the house’s centrepiece

“We sourced an ornamental glass chipping created from recycled TV screens collected in Scotland which are available in a beautiful vary of blue-greys which we felt was acceptable for the moody Scottish skies,” Ingham defined.

“Our consumer can be not eager on TVs, so there was a component of playfulness of their use.”

Circular skylight
It’s naturally lit by an oculus

As the fabric had not been used on a constructing earlier than, the studio needed to develop prototypes with the building supplies firm Sika to check its efficiency.

“Massive pattern panels have been produced for consumer sign-off and to assist persuade the planners that the system would achieve success,” added Ingham.

Inside, the focus of Hundred Acre Wooden is a central, double-height corridor lit by an oculus within the ceiling.

This was designed to accommodate a five-metre-tall Christmas tree – one of many consumer’s fundamental requests for Denizen Works.

Pared-back interior of Hundred Acre Wood by Denizen Works
Dwelling areas are organized across the corridor

Across the corridor are the primary residing areas and the seven bedrooms, all organized to maximise views of the loch and solar all through the day.

Nearly all of the inside has a intentionally pared-back end to retain give attention to the consumer’s furnishings assortment, however the corridor is designed to be extra dramatic.

Living room overlooking Loch Awe
The rooms have views over Loch Awe

“We needed to make use of the finishes to create a way of drama,” stated Ingham, referencing the studio’s design for the corridor.

“It contains a recycled paper ceiling, clay partitions with gold mica flecks and a screeded ground with uncovered mirror mixture,” he continued. “A big, gold-lead-lined oculus is located over the Christmas tree pit and casts a heat glow into the area.”

Kitchen with sculptural pendant light and glazed wall
The interiors of intentionally pared-back

The thick partitions of the house are seen within the deep window reveals of every room, bringing the sense of safety granted by its sculptural exterior to the inside.

Ending particulars of the home embrace a floor supply warmth pump that gives heating and sizzling water, whereas a personal borehole gives recent water to the entire home.

As a part of the panorama design, reed beds have been launched to deal with wastewater and rainwater, which is shipped to the lochan.

Interior of Hundred Acre Wood by Denizen Works
The consumer’s furnishings items have been used as focal factors

Based in 2011 by Murray Kerr, Denizen Works is an structure studio with workplaces in London and Glasgow.

Different just lately accomplished tasks by the studio embrace the Floating Genesis church, which is topped by a pop-up roof, and a home on the Scottish island of Tiree with a gable-shaped glass wall.

The images is by Gilbert McCarragher.


Challenge credit:

Architect: Denizen Works
Challenge workforce: Charlotte Airey, Matthew Barnett, Andrew Ingham, Murray Kerr, Dimitri Savitchev
Consumer: Non-public



Supply hyperlink

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *