Wildfire menace informs design of Waterfall Residence in California by AGD

Read Time:3 Minute, 26 Second

2022-11-21 18:00:11

Structure studio AGD has created a hillside residence in California for 2 industrial designers that comes with fireproofing methods corresponding to fibre-cement siding and a metallic structural system.

The two,330-square-foot (216-square-metre) residence consists of a primary residence and a separate storage and studio constructing.

ADG designed a fire-resistant residence in California

The Waterfall Residence is situated on a hillside property studded with mature oak timber. It lies simply south of Carmel Valley, a scenic space in Monterey County recognized for its farms and vineyards.

The homeowners are two industrial designers — Rick Lewis and Linda Menser-Lewis, founders of seven02design — who previously lived in Palo Alto.

Aerial view with metal roof
The house is sited on a slope

The undertaking got here with a number of challenges. The positioning was tough on account of its slope, which made standard building unfeasible, and the world is threatened by wildfire.

“The Carmel Valley space is vulnerable to wildfire, and the design of the house was intentional to maximise the fireplace resistance of the house,” stated AGD, or Andrew Goodwin Designs, which relies within the coastal metropolis of San Luis Obispo.

Stilts and walkway with valley view
A part of the house is lifted off the bottom

To handle the slope and to reduce disturbance to the oak timber, the staff lifted a part of the home above the bottom utilizing a prefabricated system from Blue Sky Constructing Methods.

To spice up the house’s likelihood of tolerating a wildfire, the staff used metal for the structural body and exterior decking. Vegetation across the residence that would simply catch fireplace was cleared away.

Shed roofs are coated with standing-seam metallic, and facades are clad with James Hardie fibre-cement siding.

Metal walkway and opening in Carmel Valley home
A part of the house is accessed through a metallic walkway

The undertaking’s identify, Waterfall Residence, stems from an angled wall within the rear that funnels rainwater to a pair of two,000-gallon tanks.

“This rear wall captures rainwater runoff from the roof and directs it to storage tanks below the construction of the house,” the staff stated. “These tanks assist fireplace suppression and panorama irrigation wants.”

ADG rain collection wall on home
A rear wall acquire rainwater

Ample glazing, together with clerestories, usher in pure mild and supply a connection to the panorama.

“The home was designed to savor the great thing about the area whereas mixing indoor and outside residing,” the staff stated.

The primary dwelling, which is 1,430 sq. ft (133 sq. metres), comprises two bedrooms, two bogs and an open-concept area for lounging, eating and cooking.

Clerestory windows on Carmel Valley home
Clerestory home windows line the inside

A breezeway connects to the 900-square-foot (84-square-foot) companion constructing, which holds an workplace/studio and two-car storage.

Inside finishes embrace white partitions, concrete flooring and picket cabinetry. A lot of the decor and home equipment got here from the proprietor’s assortment of mid-century and modern items.

The residence has quite a lot of sustainable options and was designed with off-grid residing in thoughts.

By way of vitality, a lot of the residence’s electrical energy wants are met by a 6.5-kWh photo voltaic array. Whereas the home has a number of ductless mini splits, heating and cooling are largely supplied by passive measures.

In the course of the winter months, a concrete flooring captures the solar’s warmth throughout the day, serving to heat the inside. In the summertime, a raised flooring slab allows cool air to be caught below the house throughout the night time.

Interior view with sliding glass doors and mountains
The house makes use of passive heating and cooling

“This then gently comes by the ground insulation and structural metal to radiate cool temperatures,” the staff stated.

The staff additionally used renewable and recycled supplies. As an illustration, the columns and beams have a excessive share of recycled metal content material.

Different initiatives within the Carmel Valley area embrace a spacious residence by Sagan Piechota Structure that blends with the pure terrain and a home by Feldman Structure that consists of three pavilions topped with V-shaped roofs.

The images is by David LaLush.



Supply hyperlink

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *